måndag 12 november 2012
Plysch
En overall i plysch är ju oundbärlig när kylan tränger sig på. Blev lite kaxig över att de första blixtlåsen jag sydde blev så bra att jag den här gången inte var lika noggrann, vilket syns på resultatet. Det drog sig lite och blev ojämnt, men fullt användbar. Därimot blev jag väldigt nöjd med den lilla flärpen under hakan.
lördag 13 oktober 2012
Svampskogen
Det är svårt att hålla sig hemma när solen lyser lågt och höstens löv glöder. Skogen är fullt av ätliga ljuveler och vackra skådespel.
fredag 12 oktober 2012
Ordning & Reda
Jag älskar att elda. Inge bara rishögar och annat lösöre utan framförallt inomhus. Kaminer är fint men inget slår en öppen spis där man ser både ved och eldens skådespel. Lukten, ljudet av knastrande björkved. Något ursprungligt och livsavgörande.
Jag gillar att använda ved som en del av inredningen, björkved är ju så vackert. Därimot så skräpar det ner en hel del. Vi har en fin kopparkitel där allt "bös" ramlar till botten och kan lätt tömmas ur. Men så har vi också otroligt fina vedkorgar som tyvärr är opraktiska. Allt bös faller lixom igenom springorna och hamnar precis överallt. Så för att råda bot på detta störande moment har jag tagit några överblivna jeansrester och sytt ett ilägg. Kraftiga tyger är att föredra då det snabbt blir slitage på tunna och fina tyger när man konkar in en full vedkorg.
torsdag 11 oktober 2012
ÅterBruksJeans!
Fick ett gäng jeans av en vän häromdagen. Hon hade tänkt skänka dem till secondhand, vilket var en underbar tanke, då hon själv inte använder dem längre. Men efter allt mitt snack om att återbruka kläder, gardiner och annan förbrukad textil gav hon kassen till mig.
Ett par jeans till hennes dotter överlämnades idag.
Tänkte visa hur jag går till väga med att förvandla en gammal kjol till bäbisbaggy.
Sprätta upp sömmarna upptill.
Klipp upp overlocksömmen på sidokanterna och sprätta raksömmarna.
Placera mönstret i något så när trådriktning där man får med detaljerna man önskar.
Klipp ut. Glöm inte att vända mönstret spegelvänt.
Samma här, arbeta med trådriktning och detaljerna.
Klipp ut. Glöm inte att vända mönstret spegelvänt även här.
Sy ihop de båda framstyckena med varandra från midjan till grenen, likaså bakstyckena.
Tänk på att innerfickorna kan vara större än de tillklippta byxbitarna, klipp av och sy igen.
Sy ihop fram- och bakstyckena genom grenen.
(Om man inte vill ha dekorsöm på yttersidorna, då syr man ihop sidorna först, syr dekorsöm och sist grenen.)
Sy ihop yttersidorna.
Klipp till midjemudd och benmudd.
Sy ihop dem och sy fast dem på jeansen.
KLART!
måndag 8 oktober 2012
Lökplan !!!
En kär vän till mig, som delar min åsikt angående slit-och-släng samhället, såg hur alla årets vårlökar på hennes jobb bara kastade bort på komposten så fort de blommat över. Upprörda likt tanter gick vi självklart igång på detta över en öl eller två. Med min uppmuntran räddade hon en kasse utav dem.
Halva kassen blev min och jag började genast fantisera om vårlökarnas placering. Bortglömda blev de ganska snart och kom på tal först i helgen. På med handskar och stövlar nu när solen äntligen sken.
Johns förmaningar ekade i mitt sinne, LÖKPLAN, man måste ha en LÖKPLAN!!!
John Taylor från trädgårdsonsdag för er som inte delar mitt trädgårdsnörderi.
Shit, jag som är kass på planer när det kommer till trädgårdsfix. Tittade ner i kassen och blev med ens medveten om att vare sig jag eller min vän hade minsta aning om vad för sorts lökar hon räddat. Underbart!!!
Så kom jag ihåg förra veckans avsnitt av trädgårdsonsdag, de grävde upp en bit av gräsmattan och bara skyfflade på massa blandade lökar. Lät som en plan för mig.
Bredvid verandan är det trevligt att ha lite vårfint. Har precis klippt ner en gammal övervuxen kaprifol och tagit bort rester från löjtnantshjärtan som blommade fint i juni.
Min plan var att trycka ner alla lökarna i hörnet. Till min stora förvåning fick inte alla plats och det fanns massor av lökar kvar i kassen. Tog och gjorde likadant på andra sidan, fortfarande lökar kvar. De sista fick hamna vid stora äppelträdet, där brukar jag ha för vana att trycka ner lite allt möjligt som blir över. Så min lökplan blev smått abstrakt. Improviserat kaos med viss struktur.
onsdag 3 oktober 2012
Tajts
De första jag sydde var tänkt att bli byxor men blev ofrivilligt till tajts. Jag följde ett danskt mönster till punkt och pricka. Det var ett mönster som fungerade till byxor, body och bodysuit. Jättefina på bilderna. Ingen sömnsmån skulle läggas till. Allt jag sydde blev aplångt i bålen och tajt som en våtdräkt. Givetvis tog jag själv åt mig äran av de misserabla kläderna. Slarvigt, har säkert inte läst ordentligt.
Började då istället att rita om mönsterna, efter olika versioner arbetade jag fram ett riktigt skönt mönster utan sömnsmån på utsidan av benen. I trikå blir det väldigt mjukt och trevligt.
måndag 1 oktober 2012
Höst!
Jag älskar årstider. Vårens på nyttfödelse, sommarens starka växtkraft, höstens färger och ljus, vinterns ljud av fallande snö. Allt har sin otroliga skönhet.
I början av varje årstid övertygas jag av att just den årstiden är min absoluta favorit. Fyra gånger om året, sen jag föddes fram tills idag. Jag förundras över hur vacker och fantastisk Sveriges natur verkligen är. Och över att vi får vara i alla skogar i hela landet precis hur mycket vi vill.
Det finns ingen annan plats jag känner mig så fri som jag gör i skogen, oavsett årstid. Jag älskar trädgårdar och odlad mark men den riktiga orörda skogen är min totala fristad.
Häromdagen var jag på skogsprommenad och sögs in i en naturligt vild granskog med mossklädd mark. Den lockade på mig som Ronja Rövardotters dimma. Eftermiddags solen stod låg och alla färger blev intensivare. Jag förstår var John Bauer hämtat sin inspiration. Där fanns älvor och småknytt precis överallt, tur att jag hade hunden i koppel.
tisdag 25 september 2012
Namnband
Yes!
Nu ramlade äntligen namnbanden ner i brevlådan. Är riktigt nöjd. Ska bara hitta det optimala sättet att sy dit dem på.
Som ni säkert hunnit klura ut vid det här laget gillar jag att optimera precis allt jag gör. En beta-version på det mesta, allt ifrån köttfärssås till avancerad grafikteknik. Oftast blir det både en delta- och gamma-version innan jag nöjer mig. Allt ska testat och utvecklas in i minsta detalj. En underbar egenskap, tycker jag, MEN den hade varit ännu bättre om jag varit så noggrann att jag skriver ner den perfekta lösningen på problemen eller receptet på den optimala köttfärssåsen.
Men ICKE! Jag blir överlycklig när jag lyckats och tar för givet, varje gång, att jag ska minnas hur jag gjort.
Proceduren går i evighetens tecken!
måndag 24 september 2012
Dreglis
När jag väntade vår dotter blev vi överösta av reklam och hysterin kring saker som en bäbis "behöver". Som vanligt när det handlar om reklam blev jag totalt anti!
Här ska minsann inte köpas en massa prylar. Barn har ju överlevt förr utan elektrisk nappflaskevärmare, amningsfåtöljer eller luktfri blöjhink.
Det som i barnkretsar kallas dreglis tyckte jag lät konstigt men praktiskt, som en skarf utan knut. Ordet fick jag förklarat för mig av en vän. Den är till för att skydda kläderna från dregel. Herregud tänkte jag i mitt stilla sinne, hon är ju ingen hund. Dessutom har vi ju tvättmaskin.
Nu när tänderna tittar fram förstår jag resonemanget, det dröjer det inte längre än 40 minuter tills bodyn är genomsur ner till naveln. Och då menar jag bokstavligen, det går att vrida ur den.
Operation massproduktion av dreglisar är ett faktum. Version 4.1 är fullt acceptabel men jag arbetar fortfarande efter den ultimata dreglisen.
onsdag 19 september 2012
Overall
tisdag 18 september 2012
Virkade sandaler
Jag har på senaste börjat skriva ner mönsterbeskrivning så jag kan dela med mig och själv snabbare kopiera.
Hade förra året en fundering på att göra en filt av mormors rutor. Men insåg min förvillelse, att göra tvåhundra liknande rutor var inte något för mig. Efter tio stycken var utmaningen slut och allt blev liggandes.
Bäbisskor därimot är lagom utmanande, går snabbt att göra och utseendet kan ändras oändligt beroende till vem man gör dem.
Quickfix när virkningsabstinensen slår till.
onsdag 12 september 2012
Maraton av ett annat slag
The Beginning of it All
Har alltid varit kreativ, med ett intensivt inslag.
Målning, sömnad, grafisk design, digital konst, filmskapande, foto, trädgård, praktiska lösningar, matlagning, bakning, pralintillverkning, listan kan göras milslång. Jag är stolt periodare. Går intensivt in i nya projekt, lägger all fokus och engagemang, glömmer omvärlden och slukar allt som har med det att göra. En hunger på att lära mig nya saker och att få lösa problemen som uppstår längs vägen.
Projekt virkning var min mentala räddning, då jag under graviditeten blivit sängkommenderad pga komplikationer. Efter två veckors TV-serietittande höll jag på att mista förståndet. Det var då jag fann virknålen, sen var jag förlorad in i amigurumisarnas värld.
Jag har två svägerskor. Av den ena, J, fick jag en finfin kokbok i present med förklaringen;
-Jag hade tänkt köpa en bok om virkning, men jag vågade inte. Du blir så manisk.
Då skruvade min andra svägerska, M, på sig;
-Hehe, jag välkomnar mani. Grattis!
Jag öppnade den STORA kartongen, den var fylld med trikåtyger av alla dess slag. Sen lägger hon till;
-Någonstans i huset har jag även gömt min overlock-maskin som du får ha till låns ett tag.
Det tog en vecka, sen köpte jag min alldeles egna overlock. Den är gudomlig. På den kan man göra drop-in projekt på bara en timme eller så och få ihop underbara skapelser.
Nu i sommar har jag pausat men så fort de första höstdagarna tittade fram åkte maskinskyddet av. Min kära mamma sponsrar även hon min maniska sida och lämnar av lite tyger då och då. Hon har en mycket bra smak och allt slukas av mig och min maskin.
Förra veckan fick jag lite beställningar och hamnade i något sorts sy-maraton. Troligen utav ren eufori över höstens ankomst. Jag har absolut inget emot sommaren, tvärtom. Men jag kan liksom inte få ro att vara inomhus när solen skiner.
Jag började den nya syperioden lugnt och stilla men gick straxt över till mitt maniska jag och började sy helt obehärskat. Jag rotade igenom garderoben och hittade massor av tyg och kläder jag inte längre använder. Hmm, bra material det här, det kan man återbruka till en klänning.
Nu ska jag ta ett par dagars paus från symaskinerna med plats för bäbisbesök och kalas.
tisdag 11 september 2012
Vallmo
Förra våren rensade vi upp i blomsterlandet, trodde vi. På några veckor exploderade allt på både höjd och bredd. Min plan var då (och är fortfarande) att göra en blomsterkarta. Men valde istället att försöka minnas alla namn på växter som jag så duktigt slagit upp eller frågat min mamma om. Så fort jag vred på huvudet var namnen borta, och jag har inte en aning om vart de stod eller hur de såg ut.
Så, i våras tänkte jag om, istället för att rensa, riva och gräva, eldade jag ner alltsammans. Det som överlever, överlever. Och det mesta överlevde faktiskt, tror jag, och till min stora förvåning dök en helt ny skönhet upp. Likt Fenix reste sig en lila vallmo med ett mörkt, nästan svart innanmäte. Blommar flyktigt och vajar likt en ametist bland de tunga daggkåporna.
Nu på sensommar/höst-kanten har jag plockat varje frö jag kommit åt för att den ska få leva vidare i trädgården.
Viktigt att tänka på när man plockar dem är att låta frökapslarna mogna ordentligt. Kapseln ska ändra färg från grön till brun. Fröna släpper inuti och om man skakar den lätt hörs hur de skallrar. De ska även ha öppnat flyktvägen ut. Små, små luckor i en perfekt cirkel precis under hatten.
Omogen & Mogen |
I vår blir det upp till bevis om de kommer överleva, jag ska så dem både ute och inne. Man vet aldrig med gamla sorter, de kan vara luriga. Kanske får jag elda ner alltsammans igen för att få dem tillbaka.
måndag 10 september 2012
Bort från staden
Vi flyttade ut hit för 2 år sedan, i ljuvliga augusti.
Paradiset på jorden.
Det gamla vackert bevarat och renoverat efter viss tradition. Allt som behövdes var en kärleksfull hand.
På tomten finns förutom vildmark & äng, fruktträd, bärbuskar, gräsmattor i evighet, ett övervuxet blomsterland, en relativt nygjord köksträdgård som åter blivit mer eller mindre vildmark, miljoner syrener, en förrådslänga med vedbod, ett sädesmagasin, en 1700-tals drängstuga, en stor jordkällare med tegeltak och ett stort och högt bostadshus från tidigt 1800-tal.
Utsikten är gudomlig, beläget på en mindre höjd, öppna fält åt tre väderstreck och med skogsranden i bakgrunden. I en by men ändå helt avskilt.
Under den värsta tiden hade vi ett mantra vi peppade varandra med;
Det blir aldrig värre än så här!
Sen dess har vi renoverat pumphuset och bostadshuset fått ny fasad & färg, lagad grund, isolerat golv, några nya fönster och nya värmeluftspumpar. Insidan har känts mindre viktig, då värme är något vi insett att vi värderar högre än inredning.
Trädgården var även den behov av mycket kärlek med hjälp av såg, trimmer och spadar. Jag har tagit tillbaka delar av den flera gånger om, men den har sin egen vilja och blir övervuxen så fort jag vänder ryggen till.
Det första jag gjorde var att lite spontant så där anlägga köksträdgården. Byggde, klippte och grävde, utan vidare eftertanke. Nu i efterhand när ogräs och annat otyg tagit över inser jag att en plan är till stor hjälp vid ett så stort projekt. Då slipper man att varannat år göra om det.
I sommar var tanken att den där planen skulle göras och projekt "bjuda vännerna på gräv, middag & vin" skulle utfärdas i höst. Men med bäbis, klädsömnad, virkning, trädtrimning, kalas, svampplockning, fönstermålning och purékokning känns den planen väldigt långt borta. Det där med köksträdgården kanske får vänta tills i vår.
Beskurit träd, buskar, lagt plattor, staket och startat krig med bilar & gräsklippare från helvetet är också något vi spenderat somrarna med.
När jag ser mig runt upplever jag inte att vi gjort allt det där, eftersom det finns så mycket kvar. Men när jag nu listat upp allt får jag ändra mig. Tilläggas bör att vi under tiden även fått tillökning. Hur det gick till har jag ingen aning om.
Det vi har åstadkommit hittills med hus och trädgård hade aldrig varit möjligt om vi inte haft sådan fantastik familj och kära vänner.
Den hjälpen är ovärderlig!
Tack!
söndag 9 september 2012
Hej & Välkomna
Så, vad ska jag skriva om?
Funderade länge och väl på hur jag ska presentera mina passioner som jag så välpassligt kallar dem. Ska jag lista dem, skriva i spalter och definiera, göra nya inlägg om varje gren eller bara skriva på och den envetne märker så småning om vart det barkar?
Ju mer jag tänker ju fler blir grenarna och förgreningarna därunder. Tillslut känts det omöjligt att få ihop blogg#%®Ω†&ª≈...
Ok, kort och koncist.
Vi bor i en liten by i Östergötlands norra kant, i ett gammalt 1800-tals hus, rött med vita knutar. Det är jag, min sambo, vår dotter och vår något udda hund. Jag jobbar som dagiskock på ett kooperativ mitt i stan. Älskar naturen och försöker påverka den negativt så lite som möjligt, även det med varierat resultat.
Stor del av min lediga tid tillbringar jag med att; ta tillbaka en trädgård som stått i träda allt för länge, göra en praktiskt och fungerande köksträdgård med tilltänkt växelbruk, leka husmoder, ta till vara på naturens skafferi, så och samla frön, evighets-renovera huset, ta tillvara på gamla prylar med enkla medel, macrofota, grafiknörda, virka allt som går att virkas, sy barnrelaterade prylar & kläder, laga & njuta av god mat. Allt med lite bakgrundsbrus av riktigt bra musik.
Så det här är utgångspunkten för bloggen. Sen vet man aldrig vart jag hamnar, kommer säkert på fler topics och finurliga påhitt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)